De modulaire bouwsector speelt een cruciale rol tijdens dergelijke verstoringen door de voordelen van een productie-industrie naar bouwprojecten te brengen. Modulaire constructie is een proces waarbij individuele bouwmodules worden gebouwd in een extern gecontroleerde en geïsoleerde productiefaciliteit en op de bouwplaats in elkaar worden Modulair bouwen gezet.

Een van de grootste verschillen tussen traditionele constructie en modulaire constructie is dat modulaire constructie tot 50% van het totale benodigde tijdsbestek kan besparen dan dat van de traditionele constructie. Modulaire constructie verhoogt ook de kwaliteit en vermindert tegelijkertijd de verspilling, verbetert de budgettering en ontwerpflexibiliteit en verbetert de veiligheid van het personeel door preventieve maatregelen te implementeren in noodsituaties zoals het coronavirus.

Projectvertragingen verminderen met modulaire constructie

Omdat de meeste manuren in de geïsoleerde productiefaciliteit plaatsvinden, wordt de hoeveelheid materialen, apparatuur en personeel op de bouwlocatie aanzienlijk verminderd. Het werk op de locatie omvat voornamelijk het assembleren van de geprefabriceerde modules op geplande dagen, rekening houdend met externe factoren zoals weersomstandigheden, terwijl de prefabricage doorgaat, ongeacht de weersomstandigheden. Dit verkort het totale tijdsbestek in grote mate.

Traditionele bouwmethoden moeten tijdelijk worden opgeschort vanwege verschillende externe ongunstige omstandigheden, zoals het weer, het dagelijkse verkeer en sociale afstand tijdens de huidige noodsituaties. Het is dus veel minder waarschijnlijk dat bouwprojecten waarin modulaire constructie wordt geïmplementeerd, vertragingen zullen ondervinden dan bij traditionele bouwprojecten.

Verbetering van de arbeidsveiligheid

Omdat de werknemers in groepen zijn opgesplitst, waarbij sommigen aan het prefabriceren van modules werken, terwijl anderen aan het assembleren van de modules op de bouwplaats werken, hebben projecteigenaren een veel betere controle over de bouwplaats. Overmatig werk op hoogte wordt sterk verminderd, omdat modules op grondniveau worden vervaardigd voordat ze indien nodig worden geassembleerd. Hierdoor kunnen projecteigenaren veiligheidsmaatregelen implementeren en ook de werksnelheid handhaven volgens het projecttijdsbestek.

Noodsituaties zoals de uitbraak van het coronavirus hebben grote uitdagingen met zich meegebracht voor de bouwmanagers op projectlocaties en aanpassing aan de aanbevolen preventieve maatregelen is de noodzaak van dit moment. Enkele hindernissen zijn:

Sociale afstand bewaren in beperkte ruimtes.
PBM-kits introduceren ongemakkelijke situaties voor bouwvakkers, vooral bij warm weer.
Het monitoren van al het personeel wordt onpraktisch gezien de indeling van de bouwplaats.
Deze hindernissen kunnen in de fabriek worden weggenomen. Social distancing kan effectief worden geïmplementeerd met een goede workflow-indeling, de binnenomstandigheden kunnen eenvoudig worden gecontroleerd en gemonitord om het ongemak van PBM-kits te elimineren en het personeel kan gemakkelijk in binnenruimtes worden gemonitord. De introductie van robots kan ook worden geïmplementeerd in productie-eenheden waar sociale afstand niet haalbaar is.