Het proces van het polijsten van betonnen vloeren werd halverwege de jaren negentig voor het eerst ontwikkeld en op de markt gebracht en het proces heeft sindsdien een lange weg afgelegd. Veel van degenen die het proces op de markt brachten, factureerden het toen als een “onderhoudsvrije” vloer. Het probleem is dat veel aannemers het nog steeds verkopen als een “onderhoudsvrije” vloer en dat is gewoon niet waar, aangezien alle afgewerkte vloeren een zekere mate van zorg nodig gepolierde beton hebben.

Net zoals het proces van het polijsten van betonnen vloeren is gegroeid, is ook de populariteit van verschillende goede onderhoudsprogramma’s toegenomen.

De reden waarom u een onderhoudsprogramma nodig heeft, is dit; voetverkeer, winkelwagentjes, productiekarren, vorkheftrucks veroorzaken na verloop van tijd microkrassen in het betonoppervlak. Hierdoor wordt het licht afgebogen (breking) en begint de vloer zijn glans te verliezen. Let wel, dit zou over een veel langere periode plaatsvinden in een huis of restaurant dan in een magazijn of productiefaciliteit.

Deze microkrassen hebben ook de neiging om vuil vast te houden, zij het op een “micro”-niveau, wat ook bijdraagt aan de toegenomen saaiheid van de vloer. Er is echter hoop, maar een goedkope “neutrale” reiniger is misschien niet het antwoord voor een druk bezocht gebied. Het moet goed zijn voor een huis, loft of kleine winkelruimte.

Je hebt dit waarschijnlijk dramatischer opgemerkt in de bouwmaterialengang van je plaatselijke bouwmarkt, waar de vloer in de eerste 60 dagen dof begint te worden, terwijl de rest van de winkel er ongeveer 6 maanden als nieuw uitziet.

Als de juiste onderhoudsprocedures worden gevolgd, is het mogelijk dat de slijtagepatronen van het voetverkeer gedurende een tot drie jaar niet merkbaar zijn.

Veel van de processen die gebruikt zijn voor het polijsten van marmer en natuursteen zijn overgegaan op het polijsten van beton. Net zoals de steenindustrie programma’s moest ontwikkelen voor het juiste onderhoud van hun vloeren, zo heeft de gepolijste betonindustrie dat ook.

Laten we het voorbeeld gebruiken van een drukke high-end kantoorlobby. De eigenaar weet dat als hij geen onderhoudsprogramma gebruikt, zijn vers gepolijste marmeren vloer binnen ongeveer 45-60 dagen zijn glans zal verliezen door het voetverkeer en dezelfde microkrassen die we eerder bespraken.

Hij weet ook dat het veel kosteneffectiever is om dit onderhoudsplan te implementeren, omdat het een stuk minder kost dan iemand eens per kwartaal langs te laten komen om opnieuw te polijsten.

Onderhoud voor gepolijste betonnen vloeren kan worden gedaan door de conciërge-aannemer, het onderhoudspersoneel of zelfs de aannemer die de vloer in de eerste plaats heeft gepolijst, maar het moet worden gedaan. Net als in het voorbeeld van de marmeren vloer is het goedkoper dan iemand terug te laten komen om de vloer opnieuw te poetsen.