Het gemak van directe toegang tot producten die via internet worden verkocht, trekt elke maand tientallen miljoenen mensen naar online winkels. Met Webshoppertje zijn eigen merk ‘koopjeskelder’ trekt internet allerlei soorten opportunisten aan – goede en slechte – om te profiteren van de miljarden dollars kostende online detailhandel. Het onderscheiden van de oplichter van de echte handelaar is een van de grootste uitdagingen waarmee de online shopper van vandaag wordt geconfronteerd. Om hiermee om te gaan, worden online shoppers slimmer in hun internetgewoonten en stellen ze hogere eisen aan hun online ervaring.

De online winkelmarkt

Ondanks de aanhoudende angst voor malafide verkopers en identiteits- en creditcarddiefstal, komen consumenten nog steeds massaal naar het internet om onderzoek te doen en producten te kopen. Er is een scala aan onderzoeken die wijzen op de opkomst van online winkelen. Volgens eMarketer zal 85% van de online shoppers dit jaar ook online kopers zijn. JupiterResearch meldt dat de online detailhandelsverkopen in de VS in 2007 met 16 procent zullen groeien tot 116 miljard dollar en in de komende vijf jaar tot 171 miljard dollar. En het is niet alleen de jonge net-savvy generatie die erbij betrokken is. Een gezamenlijk onderzoek van marktonderzoekers ThirdAge Inc en JWT Boom, Amerikaanse Third Agers – volwassenen van 45+ – winkelen graag online. Sterker nog, 73% van de respondenten noemt winkelen als hun belangrijkste online activiteit.

Miljoenen gebruiken het internet ook om producten te onderzoeken voordat ze naar de lokale winkels gaan. Uit een recente studie van Accenture (mei 2007) blijkt dat 68% van de respondenten prijzen online vergelijkt. In januari 2005 meldt een onderzoek van ShopLocal.com dat 88,7% van de consumenten regelmatig of af en toe producten op internet bekijkt voordat ze naar een plaatselijke winkel gaan om ze te kopen. Gewapend met productinformatie die op internet te vinden is, duwen goed geïnformeerde consumenten lokale handelaren naar nieuwe niveaus van klantenservice en concurrerende prijzen. Dat is echter een onderwerp voor een andere keer.

Terugkomend op het onderwerp van de dag. Laten we eens kijken naar die slimme online shoppers. Welke trends zetten ze? Waar gaan ze online op zoek naar de beste producten/diensten en de beste prijzen? Wie vertrouwen ze online?

Het is zo makkelijk

Vanuit de “box” in de hoek van je woonkamer kun je nu dag en nacht honderdduizenden winkels bezoeken om producten en prijzen te vergelijken. Leun achterover en denk daar even over na. Dit soort onderzoek is niet eens haalbaar in de fysieke wereld. Over macht aan de consument gesproken.

Het probleem waarmee de online shopper van vandaag wordt geconfronteerd, is: hoe vind je de online winkels die het product hebben waarnaar je op zoek bent? De meeste consumenten zijn bekend met zoekmachines, zoals Google en Yahoo. De meeste van die meerderheid zullen deze zoekmachines gebruiken om producten online te vinden. Volgens gegevens van Hitwise waren zoekmachines in mei 2007 goed voor een kwart van alle bezoeken aan Amerikaanse winkels en websites met advertenties, waarvan Google verantwoordelijk was voor 15,6% van de bezoeken. Het probleem met deze zoekmachines is dat ze zoeken naar elke website die het product vermeldt, op welke manier dan ook, in welke vorm dan ook – waarbij vaak miljoenen informatiesites, blogs, organisaties en handelaren naar voren komen – onder die valse en echte.

En daarin schuilt het probleem. Er is echt te veel “rotzooi” op internet voor een klant om effectief naar producten te zoeken met behulp van een algemene zoekmachine. Er komt een nieuwe categorie zoekmachines die zich richten op het zoeken naar producten, de vergelijkingssites. De vroegste van deze sites is halverwege de jaren 90 gemaakt voor algemene doeleinden en de grootste, waaronder shopping.com, shopzilla.com en pricegrabber.com, trekken maandelijks tientallen miljoenen bezoekers. Slimme shoppers gebruiken steeds vaker deze product-only-zoekmachines om gemakkelijk de verkopers te vinden die een specifiek product online willen verkopen.